Std 10 History Question Set 1 | Complete the Statements | Questions, Options & Answers | Maharashtra Board

Welcome to Rukmini Classes!

Are you preparing for the Std. 10 Maharashtra State Board History Examination? This post provides Question Set 1 – Complete the Statements with four options and correct answers.

These questions are useful for English Medium SSC students for quick revision, practice and exam preparation. Students can read each question, choose the correct option and check the correct answer given below.

Chapters 1 to 9 are covered in this question set. Practice these questions regularly to strengthen your History preparation and improve your confidence for the Board Examination.

Best wishes for your exam preparation! ЁЯУЪ✨

 

STD. X – HISTORY
QUESTION SET 1 – COMPLETE THE STATEMENTS

Questions, Options & Answers


CHAPTER 1: HISTORIOGRAPHY – DEVELOPMENT IN THE WEST

1) ________ wrote the book entitled ‘Archaeology of Knowledge’.

(a) Karl Marx
(b) Michel Foucault
(c) Leopold von Ranke
(d) Herodotus

Answer: (b) Michel Foucault

2) It may be said that ________ was the founder of modern historiography.

(a) Karl Marx
(b) Voltaire
(c) Leopold von Ranke
(d) Herodotus

Answer: (b) Voltaire

3) ________ was a Greek historian of the fifth century B.C.E.

(a) Karl Marx
(b) Voltaire
(c) Herodotus
(d) Hegel

Answer: (c) Herodotus

4) The German philosopher who stated that historical states the truth which happens in terms of human development was ________.

(a) Karl Marx
(b) Georg Wilhelm Friedrich Hegel
(c) Leopold von Ranke
(d) Herodotus

Answer: (b) Georg Wilhelm Friedrich Hegel

5) A new school of historiography arose in France known as ________ school.

(a) Marxist
(b) Annales
(c) Feminist
(d) Nationalist

Answer: (b) Annales

6) The tradition of recording historical events can be traced back to ________ civilisation.

(a) Greek
(b) Roman
(c) Sumerian
(d) Egyptian

Answer: (c) Sumerian

7) A German philosopher who stated that historical realities should be presented in a logical manner was ________.

(a) Karl Marx
(b) Georg Wilhelm Friedrich Hegel
(c) Voltaire
(d) Herodotus

Answer: (b) Georg Wilhelm Friedrich Hegel

8) Writing history based on historical sources is known as ________.

(a) Archaeology
(b) Historiography
(c) Geography
(d) Sociology

Answer: (b) Historiography


CHAPTER 2: HISTORIOGRAPHY – INDIAN TRADITION

1) ________ was the first Director General of the Archaeological Survey of India.

(a) Sir Alexander Cunningham
(b) James Mill
(c) Kalhana
(d) V. K. Rajwade

Answer: (a) Sir Alexander Cunningham

2) ________ wrote ‘Stri-Purush Tulana’.

(a) Pandita Ramabai
(b) Tarabai Shinde
(c) Savitribai Phule
(d) Ramabai Ranade

Answer: (b) Tarabai Shinde

3) ‘Primitive Communism to Slavery’ represents ________ historiography.

(a) Nationalist
(b) Marxist
(c) Feminist
(d) Orientalist

Answer: (b) Marxist

4) The biography of King Harsha is known as ________.

(a) Rajatarangini
(b) Harshacharita
(c) Rajavyavaharkosh
(d) Kitab-e-Navras

Answer: (b) Harshacharita

5) ________ wrote ‘The History of British India’.

(a) James Mill
(b) R. G. Bhandarkar
(c) V. K. Rajwade
(d) Kalhana

Answer: (a) James Mill

6) ________ wrote ‘Rajatarangini’, the history of Kashmir.

(a) Kalhana
(b) Banabhatta
(c) James Mill
(d) Ranjit Guha

Answer: (a) Kalhana

7) The nationalistic writings in Maharashtra were inspired by ________.

(a) Vishnushastri Chiplunkar
(b) Karl Marx
(c) James Mill
(d) Ranjit Guha

Answer: (a) Vishnushastri Chiplunkar

8) ________ founded the Bharat Itihas Samshodhak Mandal in Pune.

(a) V. K. Rajwade
(b) R. G. Bhandarkar
(c) Vishnushastri Chiplunkar
(d) Ranjit Guha

Answer: (a) V. K. Rajwade

9) ________ played a major role in establishing Subaltern History as an important academic school of historiography.

(a) Ranjit Guha
(b) V. K. Rajwade
(c) James Mill
(d) Kalhana

Answer: (a) Ranjit Guha


CHAPTER 3: APPLIED HISTORY

1) The earliest museum in the world was discovered in the excavations at the city of ________.

(a) Delhi
(b) Harappa
(c) Ur
(d) Kolkata

Answer: (c) Ur

2) The National Archives of India is in ________.

(a) Delhi
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) Chennai

Answer: (a) Delhi

3) ________ is the mother of science and all other branches of knowledge.

(a) Philosophy
(b) History
(c) Technology
(d) Mythology

Answer: (a) Philosophy

4) The ________ in the Satara District of the Western Ghats is included in the list of World Natural Heritage.

(a) Balaghat Mountain
(b) Melghat
(c) Masai Plateau
(d) Kas Plateau

Answer: (d) Kas Plateau

5) In order to preserve and conserve cultural and natural heritage for the benefit of future generations ________ has given directives.

(a) UNICEF
(b) UN
(c) UNESCO
(d) INTACH

Answer: (c) UNESCO

6) ________ Design and Technology at Bengaluru has an independent department named ‘Centre for Public History’.

(a) Srushti Institute of Art
(b) National Film Archive
(c) National Museum
(d) National Library

Answer: (a) Srushti Institute of Art

7) Srushti Institute of Art Design and Technology at ________ has an independent department named ‘Centre for Public History’.

(a) Mumbai
(b) Delhi
(c) Bengaluru
(d) Chennai

Answer: (c) Bengaluru

8) The main office of the ________ of India is located in Pune.

(a) Srushti Institute of Art Design
(b) National Film Archive
(c) National Museum
(d) National Library

Answer: (b) National Film Archive


CHAPTER 4: HISTORY OF INDIAN ARTS

1) The ________ saw the rise of Mathura school.

(a) Kushana period
(b) Gupta period
(c) Rashtrakuta period
(d) Maurya period

Answer: (a) Kushana period

2) The arts of painting and sculpting are ________.

(a) Visual arts
(b) Performing arts
(c) Folk arts
(d) Classical arts

Answer: (a) Visual arts

3) The stupa at ________ in Indonesia is the largest stupa in the world.

(a) Ubud
(b) Sigiran
(c) Borobudur
(d) Palembang

Answer: (c) Borobudur

4) The Chalukya King, Someshvara, mentioned in ________ book the tradition of Chitrakathi.

(a) Natyashastra
(b) Kitab-e-Navras
(c) Paintings of Ajanta
(d) Manasollas

Answer: (d) Manasollas

5) The lion capital of the Ashoka pillar found at ________ is the national emblem of India.

(a) Bodhgaya
(b) Patliputra
(c) Sanchi
(d) Sarnath

Answer: (d) Sarnath

6) The ________ school of art laid the foundation of Indian iconography.

(a) Gandhar
(b) Nagara
(c) Dravid
(d) Mathura

Answer: (d) Mathura

7) ________ is a blend of Nagara style of architecture of North India and Dravid style of South India.

(a) Gandhar
(b) Mathura
(c) Bhoomija
(d) Vesara

Answer: (d) Vesara

8) The text of ________ written by Bharatmuni is supposed to be the earliest one discussing music and theatre.

(a) Manasollas
(b) Natyashastra
(c) Abhilasha Chintamani
(d) Rasratnakar

Answer: (b) Natyashastra

9) The ruler of Bijapur, Ibrahim Adilshah II wrote ________ text in Persian language.

(a) Tuzuk-i-Babari
(b) Padmavat
(c) Akbarnama
(d) Kitab-e-Navras

Answer: (d) Kitab-e-Navras

10) ________ and ________ are two main branches of Indian classical music.

(a) Folk music and Musical theatre
(b) Dadra and Thumri
(c) Bhajan and Qawwali
(d) Hindustani music and Carnatic music

Answer: (d) Hindustani music and Carnatic music


CHAPTER 5: MASS MEDIA AND HISTORY

1) ‘Bengal Gazette’, the first English newspaper in India was started by ________.

(a) James Augustus Hickey
(b) Sir John Marshall
(c) Allen Hume
(d) Balshastri Jambhekar

Answer: (a) James Augustus Hickey

2) Television is an ________ medium.

(a) visual
(b) audio
(c) audio-visual
(d) printed

Answer: (c) audio-visual

3) ________ is the first newspaper in Marathi started by Balshastri Jambhekar.

(a) Deenbandhu
(b) Prabhakar
(c) Darpan
(d) Kesari

Answer: (c) Darpan

4) The letters ‘Shatpatre’ published in Prabhakar were written by ________.

(a) Lokmanya Tilak
(b) Lokhitvadi
(c) Mahatma Gandhi
(d) Justice Ranade

Answer: (b) Lokhitvadi

5) ________ are known as the fourth pillar of democracy.

(a) Representatives
(b) Newspapers
(c) Periodicals
(d) Books

Answer: (b) Newspapers

6) ________ newspapers were started by Lokmanya Tilak.

(a) Kesari and Mahratta
(b) Darpan and Prabhakar
(c) Deenbandhu and Dnyanodaya
(d) Hindu and Anand Bazar Patrika

Answer: (a) Kesari and Mahratta

7) Balshastri Jambhekar started ________, the first magazine in Marathi.

(a) Digdarshan
(b) Prabhakar
(c) Darpan
(d) Dnyanodaya

Answer: (a) Digdarshan

8) 6th January is celebrated as ________ in Maharashtra.

(a) Periodical Day
(b) Newspaper Day
(c) Printing Day
(d) Journalist Day

Answer: (d) Journalist Day


CHAPTER 6: ENTERTAINMENT AND HISTORY

1) ________ is supposed to be the first keertankar in Maharashtra.

(a) Saint Dnyaneshwar
(b) Saint Tukaram
(c) Saint Namdev
(d) Saint Eknath

Answer: (c) Saint Namdev

2) Baburao Painter made the movie ________.

(a) Pundalik
(b) Raja Harishchandra
(c) Sairandhri
(d) Bajirao Mastani

Answer: (c) Sairandhri

3) In the 18th century, ________ started a Phad of Dashavatara artist which used to perform all over Maharashtra.

(a) Saint Gadge Maharaj
(b) Adnyandas
(c) Tulsidas
(d) Shyamiji Naik Kale

Answer: (d) Shyamiji Naik Kale

4) Traditionally, ________ is supposed to be the founder of keertan tradition.

(a) Saint Namdev
(b) Saint Eknath
(c) Naradmuni
(d) Saint Gadge Maharaj

Answer: (c) Naradmuni

5) ________ started the tradition of having a complete written script of plays.

(a) V. J. Kirtane
(b) Vishnudas Bhave
(c) Shripad Krishna Kolhatkar
(d) Govind Ballal Deval

Answer: (a) V. J. Kirtane

6) ________ was the first woman producer of Marathi movies.

(a) Kamalabai Mangrulkar
(b) Devika Rani
(c) Amirbai Karnataki
(d) Kanan Devi

Answer: (a) Kamalabai Mangrulkar

7) Keertan of ________ resembled closely the Satya Shodhak style.

(a) Saint Tujadoji Maharaj
(b) Mahatma Phule
(c) Saint Gadge Maharaj
(d) Saint Eknath

Answer: (c) Saint Gadge Maharaj

8) The Government of India created a special division named ‘Films Division’ for making ________.

(a) Science fiction movies
(b) Documentaries
(c) Historical movies
(d) Educational movies

Answer: (b) Documentaries

9) In the latter half of the 19th century, ________ made special efforts to introduce classical khyal music in Maharashtra.

(a) Bhimsen Joshi
(b) Kumar Gandharva
(c) Kishori Amonkar
(d) Balkrishnabuva Ichalkaranjikar

Answer: (d) Balkrishnabuva Ichalkaranjikar

10) ________ is known as the Father of Marathi theatre.

(a) V. J. Kirtane
(b) Dattopant Patwardhan
(c) Vishnudas Bhave
(d) Annasaheb Kirloskar

Answer: (c) Vishnudas Bhave


CHAPTER 7: SPORTS AND HISTORY

1) The ancient event of Olympic competitions used to be held at ________.

(a) Olympia, Greece
(b) Rome
(c) India
(d) China

Answer: (a) Olympia, Greece

2) Major Dhyan Chand was honoured in 1956 with ________ for his marvellous achievements in hockey.

(a) Padma Shri
(b) Padmabhushan
(c) Padma Vibhushan
(d) Bharat Ratna

Answer: (b) Padmabhushan

3) In 1936, Olympics were held at ________.

(a) Tokyo
(b) Berlin
(c) Portugal
(d) Amsterdam

Answer: (b) Berlin

4) The Indian Government has honoured Sachin Tendulkar with ________ for his illustrious achievements in the field of cricket.

(a) Padma Shri
(b) Khel Ratna
(c) Arjuna Award
(d) Bharat Ratna

Answer: (d) Bharat Ratna

5) ________ is the national game of India.

(a) Hockey
(b) Cricket
(c) Football
(d) Kabaddi

Answer: (a) Hockey

6) The National Sports Day of India is celebrated on 29th August, which is the birth date of ________.

(a) Khashaba Jadhav
(b) Sachin Tendulkar
(c) Major Dhyan Chand
(d) Bal J. Pandit

Answer: (c) Major Dhyan Chand

7) ________ wrote the play Mrichchhakatika which means ‘The Little Clay Cart’.

(a) Harshavardhan
(b) Shudraka
(c) Bhavabhuti
(d) Kalidasa

Answer: (b) Shudraka

8) ________ was the first Indian female boxer to win a medal in Olympics.

(a) P. V. Sindhu
(b) Mary Kom
(c) Geeta Phogat
(d) Saina Nehwal

Answer: (b) Mary Kom

9) ________ and its various tactics were devised by Baloo Deodhar, the physical trainer of Peshwa Bajirao II.

(a) Kabaddi
(b) Atyapatya
(c) Kho-kho
(d) Mallakhamb

Answer: (d) Mallakhamb


CHAPTER 8: TOURISM AND HISTORY

1) Thomas Cook established a travel agency selling ________.

(a) Handicrafts
(b) Toys
(c) Food items
(d) Tourist tickets

Answer: (d) Tourist tickets

2) Near Mahabaleshwar, Bhilar is known as the ‘Village of ________’.

(a) Books
(b) Plants
(c) Mangoes
(d) Pandits

Answer: (a) Books

3) The Chinese monk ________ travelled in India in 630 C.E.

(a) Hiuen Tsang
(b) Yuan Shwang
(c) Fa-Hien
(d) Ho Chi Minh

Answer: (b) Yuan Shwang

4) ________ used to arrange hiking tours in Maharashtra to explore the sights closely linked to Chhatrapati Shivaji Maharaj.

(a) N. S. Inamdar
(b) Ranjit Desai
(c) Vishnubhat Godse
(d) Gopal Neelkanth Dandekar

Answer: (d) Gopal Neelkanth Dandekar

5) ________ successfully circumnavigated Europe.

(a) Marco Polo
(b) Thomas Cook
(c) Benjamin of Tudela
(d) Gerardus Mercator

Answer: (b) Thomas Cook

6) Foreign tourists visit India for ________ and ________.

(a) Yoga training and Ayurvedic therapies
(b) Ayurveda and Unani therapies
(c) Unani and Allopathy therapies
(d) Homoeopathy and Naturopathy

Answer: (a) Yoga training and Ayurvedic therapies


CHAPTER 9: HERITAGE MANAGEMENT

1) Louvre Museum has in its collection the much acclaimed painting of ________ by Leonardo-da-Vinci.

(a) Napoleon
(b) Mona Lisa
(c) Hans Sloan
(d) George II

Answer: (b) Mona Lisa

2) ________ at Kolkata is the first museum in India.

(a) Government Museum
(b) National Museum
(c) Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalay
(d) Indian Museum

Answer: (d) Indian Museum

3) The first Chief Minister of Maharashtra, Honourable ________, initiated the compilation of Marathi Vishwakosh.

(a) Vasantrao Naik
(b) Sharad Pawar
(c) Yashwantrao Chavan
(d) Prithviraj Chouhan

Answer: (c) Yashwantrao Chavan

4) ________ was the 16th century artist who worked under the patronage of French King Francis I.

(a) Leonardo-da-Vinci
(b) Michelangelo
(c) Raphael
(d) Dante

Answer: (a) Leonardo-da-Vinci

5) The Museum of natural history which houses more than 12 crore specimens of fossils is in ________.

(a) England
(b) France
(c) Switzerland
(d) USA

Answer: (d) USA

6) Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalay was built in ________ style to commemorate the visit of Prince of Wales.

(a) Mughal
(b) Indo-Greek
(c) Indo-Gothic
(d) Indo-Persian

Answer: (c) Indo-Gothic

7) The Royal Library of Ashurbanipal, named after the Emperor in Mesopotamia, is one of the earliest libraries in the world.

(a) Hispanic
(b) Assyrian
(c) Mongol
(d) Akkadian

Answer: (b) Assyrian

8) The first official archives of India, the ________ was established in 1891 C.E. in Kolkata.

(a) National Archive
(b) Federal Record of Nation
(c) Archive National
(d) Imperial Record Department

Answer: (d) Imperial Record Department

9) ________ prepared during the reign of Chhatrapati Shivaji Maharaj is considered as an important encyclopaedia.

(a) Bharatiya Vyavahar Kosh
(b) Rajavyavaharkosh
(c) Vyavaharik Kosh
(d) Bharatiya Prachin Charitrakosh

Answer: (b) Rajavyavaharkosh



Comments

Popular posts from this blog

Worlds of Coordination – Std. 6 Geography | Complete Notes, Questions & Answers

рдмाрд▓рд╕ाрд╣िрдд्рдпिрдХा рдЧिрд░िрдЬा рдХीрд░ (рд╕्рдеूрд▓рд╡ाрдЪрди-1) рдк्рд░рд╢्рдиोрдд्рддрд░े | Class 10 Kumarbharati Marathi Medium

рд▓рдХ्рд╖्рдоी рд╕्рд╡ाрдз्рдпाрдп | рдХрдХ्рд╖ा 10 рд╣िंрджी рд▓ोрдХрднाрд░рддी Chapter 2 рдк्рд░рд╢्рди-рдЙрдд्рддрд░ | рдорд╣ाрд░ाрд╖्рдЯ्рд░ рдмोрд░्рдб | Rukmini Classes