Class 7 History Lesson 2 India Before the Times of Shivaji Maharaj Exercise Questions and Answers

 

Class 7 History – Lesson 2
India before the Times of Shivaji Maharaj

Maharashtra Board – Exercise Questions and Answers


1. Name the following.

(1) The Queen of Gondwana –
Answer: Rani Durgavati

(2) The son of Udaysingh –
Answer: Maharana Pratap

(3) The founder of Mughal dynasty –
Answer: Babur

(4) The first Sultan of the Bahamani kingdom –
Answer: Hasan Gangu

(5) The fighting force established by Guru Gobind Singh –
Answer: Khalsa Dal

2. Find the odd one out.

(1) Sultan Mahmud, Qutbuddin Aibak, Muhammad Ghuri, Babur
Answer: Babur

(2) Adilshahi, Nizamshahi, Sultanate, Baridshahi
Answer: Sultanate

(3) Akbar, Humayun, Shershah, Aurangzeb
Answer: Shershah

3. Answer briefly.

(1) How did the kingdoms of Vijaynagar and Bahamani emerge?

Answer: During the reign of Sultan Muhammad-bin-Tughluque of Delhi, there were many revolts in the South against the central power of Delhi. From these revolts arose the formidable Vijaynagar and Bahamani kingdoms.

The brothers Harihar and Bukka, who were Sardars in the service of the Delhi Sultanate, took advantage of the instability in the South and founded the kingdom of Vijaynagar in 1336 CE.

The Bahamani kingdom came into existence in 1347 CE. Hasan Gangu became the first Sultan of the Bahamani kingdom.

(2) What reforms did Mahmud Gawan make?

Answer: Mahmud Gawan was the Chief Wazir of the Bahamani kingdom. He:

  1. Strengthened the Bahamani kingdom.
  2. Started paying the soldiers their salaries in cash instead of through land grants.
  3. Brought discipline in the army.
  4. Introduced reforms in the land revenue system.
  5. Opened a madrasa at Bidar for Arabic and Persian studies.

(3) Why did it become impossible for the Mughals to strengthen their base in Assam?

Answer: The Mughals attacked the Ahoms' region. The Ahoms united under the leadership of Gadadharsinha. Commander Lachit Borphukan gave an intense battle against the Mughals. The Ahoms used guerilla technique in the conflict against the Mughals. It became impossible for the Mughals to create a strong base in Assam.

4. Write about them briefly in your own words.

(1) Krishnadevaraya

Answer: Krishnadevaraya ascended the throne of Vijaynagar in 1509 CE. He conquered Vijayawada and Rajamahendri and annexed these regions to his kingdom. He defeated the combined forces of the armies of the Sultans who had united under the leadership of the Bahamani Sultan Mahmud Shah.

During his reign, the kingdom of Vijaynagar extended from Cuttak in the east up to Goa in the west and from the Raichur Doab in the north up to the Indian Ocean in the south. He died in 1530 CE.

Krishnadevaraya was a scholar. He wrote ‘Amuktamalyada’, a Telugu compendium on polity. The Hazar Ram temple and Vitthal temple were built in Vijaynagar during his reign.

(2) Chandbibi

Answer: The Mughals attacked Ahmadnagar, the capital of Nizamshahi's kingdom, in 1595 CE. The Mughal army put the fort of Ahmadnagar under siege. Chandbibi, the capable daughter of Husain Nizamshah of Ahmadnagar, bravely defended the fort.

At this time, there was an internal strife among the factions of the Sardars in Nizamshahi's kingdom. This resulted in the murder of Chandbibi. Later, the Mughals captured the fort of Ahmadnagar. But the Mughals could not bring the entire kingdom of Nizamshahi under their control.

(3) Rani Durgavati

Answer: Gondvana comprised the eastern part of Vidarbha, part of Madhya Pradesh to its north, the western part of today's Chhattisgarh, northern part of Andhra Pradesh and the western part of Odisha.

Durgavati, born in the dynasty Chandel Rajput, became the queen of Gondvana when she was married. She was an excellent administrator. The struggle of Gondvana queen Durgavati against the Mughals is important in medieval history.

After her husband's death, Durgavati laid down her life while fighting against Akbar, but she did not surrender.

5. Give reasons.

(1) The Bahamani Kingdom disintegrated into five fragments.

Answer: After the death of Mahmud Gawan, factionism increased among the Bahamani Sardars. The conflict with the Vijaynagar kingdom had an adverse effect on the Bahamani kingdom. The provincial governors began to act more independently. This led to the disintegration of the Bahamani kingdom into five small powers:

  • Imadshahi of Varhad
  • Baridshahi of Bidar
  • Adilshahi of Bijapur
  • Nizamshahi of Ahmadnagar
  • Qutubshahi of Golkonda

(2) Rana Sanga's army was defeated.

Answer: After the Battle of Panipat, Rana Sanga of Mewad brought all the Rajput kings together. A battle was fought between Babur and Rana Sanga at Khanua. Babur's artillery and reserve force played a key role in this battle. Therefore, Rana Sanga's army was defeated.

(3) Rana Pratap has become immortal in history.

Answer: After the death of Udaysingh, Maharana Pratap ascended the throne of Mewad. He continued the struggle against the Mughals for the existence of Mewad. Till the very end, he struggled to maintain his independence. He became immortal in history due to his qualities of valour, courage, self-respect and sacrifice.

(4) Aurangzeb imprisoned Guru Teghbahaddar.

Answer: Guru Teghbahaddar protested strongly against Aurangzeb's policy of religious intolerance. Therefore, Aurangzeb imprisoned him and beheaded him in 1675 CE.

(5) The Rajputs fought against the Mughals.

Answer: Akbar had secured the cooperation of the Rajputs with his policy of amicable relations. Aurangzeb could not obtain the cooperation of the Rajputs. After the death of Rana Jaswantsingh of Marwad, Aurangzeb annexed his kingdom to the Mughal empire. Durgadas Rathod fought hard against the Mughals. Therefore, the Rajputs fought against the Mughals.

6. Complete the timeline.

Year Event
1336 CE Establishment of Vijaynagar Kingdom
1347 CE Establishment of Bahamani Kingdom
1509 CE Krishnadevaraya ascended the throne of Vijaynagar
1526 CE Establishment of the Mughal power

7. Using the internet, find out more about any one of the personalities.

Krishnadevaraya

I know this: Krishnadevaraya was a famous ruler of the Vijaynagar Empire. He ascended the throne in 1509 CE. He was a brave ruler, administrator and scholar. He wrote ‘Amuktamalyada’, a Telugu work on polity. During his reign, the Vijaynagar Empire reached great prosperity and power. He also encouraged literature, art and temple construction.


Class 7 History | Maharashtra Board | Lesson 2
India before the Times of Shivaji Maharaj – Exercise Answers

Comments

Popular posts from this blog

Worlds of Coordination – Std. 6 Geography | Complete Notes, Questions & Answers

बालसाहित्यिका गिरिजा कीर (स्थूलवाचन-1) प्रश्नोत्तरे | Class 10 Kumarbharati Marathi Medium

लक्ष्मी स्वाध्याय | कक्षा 10 हिंदी लोकभारती Chapter 2 प्रश्न-उत्तर | महाराष्ट्र बोर्ड | Rukmini Classes